Eindelijk zijn we dan bij het schuimrubber aangekomen. Ik zal het korthouden anders wordt het misschien een saai verhaal. Er zijn verschillende soorten schuim. De meest voorkomende in een meubelstoffeerderij zijn: Polyether en Koudschuim.
Polyether is de goedkope versie en dan blijft de duurdere natuurlijk over en dat is koudschuim. Zelf gebruik ik alleen koudschuim. Ja dat is duurder maar blijft ook veel langer goed. Als ik stoelen of banken voor een klant herstoffeer, dan wil ik dat zij daar lang plezier van hebben en niet na een half jaar op de stoep staan met de mededeling dat er een kuil in de zitting is ontstaan.
Het schuim wordt aangeduid met de afkorting SG, wat staat voor Soortelijk gewicht. Bij koudschuim staat er vaak nog de afkorting HR voor. Dat staat voor High resilience. En nog even iets wat belangrijk kan zijn. De brandveiligheid. Ik gebruik alleen koudschuim die tevens een brandvertragend certificaat heeft. Zeker als een aantal Martin Visser banken voor bijvoorbeeld een restaurant zou moeten herstofferen.
Voor deze Martin Visserbank heb ik HR SG40 stevig gebruikt. Waarom stevig en geen medium kwaliteit? Nou de hoeken wil je mooi scherp hebben en hoe zachter het schuim hoe ronder de hoeken worden. Daarom dus.
Maar wat gebruik je nou waarvoor? Tsja dat is geheel afhankelijk van de wens van de klant. Maar om je een beetje een richtlijn te geven:
SG 30 tot SG 35 gebruik je voor rugleuningen
SG 40 tot SG 43 gebruik je voor zittingen.
Dan het dacron ook wel fiberfill of synthetische witte watten genoemd. Dat is er in verschillende gewichten. Ik gebruik over het algemeen 100 grams. Uiteraard ook weer met brandcertificaat. Ik hoor je bijna vragen, waarom zou ik dacron gebruiken? Dat zal ik je vertellen. Het beschermd de uiteindelijk bekleding tegen de cellen van het schuimrubber. Die zou je kunnen zien als kleine weerhaakjes die in de stof grijpen. Ik overdrijf nu een beetje. Het maakt ook dat de stof makkelijker over het schuim verwerkt en als je een dikkere soort neemt bijv. 200 grams, dan zorgt dat voor een mooie afronding op de randen.
Nog even voordat je gaat plakken, schuimrubber spuit je altijd tweezijdig in. Dacron volstaat met het inlijmen van één zijde. Over soorten lijmen maak ik nog eens een apart blog. Maar koop een lijmspray speciaal voor schuimrubber. Bijvoorbeeld bij een meubelstoffeerderij in je buurt.
De zitting en rugleuning van een Martin Visserbank zijn in totaal 10 cm dik. Gemeten vanaf de onderkant van het hout tot aan het schuim.
De ondertiteling in de video kan je aan en uitzetten met het wieltje rechtonder in de video. Veel kijkplezier.