Perfecte staanplaats gevonden Aflevering 1 Belgie

Hier lees je verhaaldeel nummer 22 uit het E-book In de tent gelokt met 27 korte kampeer verhalen.

Het complete E-book kan je bestellen in onze webshop E-book In de tent gelokt

An Roet TV productie: Perfecte staanplaats gevonden aflevering 1

Elif en Mo zijn druk in de weer om zich klaar te maken voor de reis naar België. Voor het programma zijn ze op zoek naar een perfecte staanplaats voor Hilda en Rein. Ze gaan altijd zelf kijken naar de beschikbare plaatsen. Ze willen er zeker van zijn dat de accommodaties, douches, restaurants, zwembaden en dergelijke er uitzien zoals aangegeven op de websites. Vaak krijgen ze tips van kijkers dat er binnenkort ergens een caravan met staanplaats vrij komt. Dan zijn ze er als de kippen bij. Zo ook vandaag. Ze hebben een berichtje gekregen dat er een bungalow vrij komt. Ze zijn op de hoogte gesteld door het management van de camping. Ze zijn gewaarschuwd dat de bungalow wel gerenoveerd moet worden, maar de prijs er ook naar.

Het is een buitenkansje, de bungalow staat aan de rand van het bos, heeft veel privacy en je mag deze via het park zelf verhuren. Ze stappen in de auto, Elif wil rijden, ze heeft net haar rijbewijs gehaald en wil wat meer ervaring op doen. Mo is het daar echter helemaal niet mee eens. Hij heeft al jaren zijn rijbewijs, die heeft hij nog in Marokko gehaald. Maar Elif houdt vol, Mo probeert haar nog over te halen door te zeggen dat ze in België rijden als dwazen.

– Het wegdek is puur slecht.

– Heel goed juist, zegt Elif, dan heb ik dat ook eens meegemaakt. Mokkend kruipt Mo op de passagiersstoel. Het is twee en een half uur rijden, dus we moeten ook nog even ergens pauzeren.

– Als je iets leuks ziet, zeg dat dan even op tijd, wil je?

Ze zetten de navigatie aan via de smartphone en Mo zoekt op de radio naar een geschikte zender. Ze hebben nogal een verschillende smaak.

 

Na anderhalf uur rijden stoppen ze bij De Lucht, een tankstation met eetgelegenheden.

Mo moet toegeven dat Elif goed en zelfverzekerd achter het stuur zit. Ze drinken een kopje koffie en nemen een broodje. Terwijl ze terug naar de auto lopen wordt Mo aangesproken.

– Zeg ben jij niet die presentator van Perfecte staanplaats gevonden? IJdel als Mo is zegt hij:

– Jazeker.

– Wat leuk, wil je met me op de foto? Dan kan ik dat op mijn Insta plaatsen.

– Geen probleem

Hij vraagt of Elif de foto met de telefoon van de jongedame wil maken. Hij checkt nog even snel in het scherm of zijn haar goed zit en of er geen stukje brood tussen zijn tanden zit. Ze gaan er eens goed voor staan en Elif maakt de foto.

– Kom we moeten gaan zegt ze. Ze stappen weer in en rijden verder.

Het is nog maar een klein uurtje. Het landschap, maar vooral de weg begint nu te veranderen. – Elif zegt, je hebt volkomen gelijk over het wegdek.

– Moet ik het van je overnemen vraagt Mo.

– Nee hoor, geen probleem. Behendig stuurt ze de auto om de gaten in het wegdek heen. Dan stopt de navigatie ermee. Het systeem stagneert.

– Het zou hier ergens in de buurt moeten zijn. Mo wijst naar een bord langs de weg. Nog twee kilometer rechtdoor, het park ligt aan de linkerkant van de weg.  En inderdaad, niet lang daarna zien ze een groot bord met een cartoon figuur die naar de ingang wijst. Ze parkeren de auto naast de receptie en gaan naar binnen.

 

Ze worden ontvangen door Lambert, de manager van het park.

– Welkom, fijn dat jullie wilden komen en dat jullie niet afgeschrikt zijn door het feit dat er nog veel moet gebeuren aan de bungalow.

– Geen punt wij zijn wel wat gewend door de jaren heen.

– Kom ik laat jullie de bungalow zien. Ze lopen kris kras door het park en komen inderdaad aan  de rand van het park uit. Om de bungalow staan hekken. Lambert zegt:

– Dat is voor de veiligheid, niet dat het de inbrekers echt tegenhoud, maar dat kinderen er niet gaan spelen.

Lambert trekt een hek weg en baant zich een weg door het hoge gras naar de voordeur. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal wel mee te vallen aan de buitenkant.

 

Eenmaal binnen valt vooral de muffe geur op. Er staat nog een halfvol flesje bier, propjes papier op de grond, maar het is er vooral vies. Er moet dringend schoongemaakt worden.

– Elif vraagt, of er voor de opnames schoongemaakt kan worden, dan ziet het er waarschijnlijk al een stuk aantrekkelijker uit.

Volgens Lambert is dat geen probleem. Hij zal het aan de poetsdames vragen. Hij laat ze de twee slaapkamers zien, er is een apart toilet. De douche is niet groot en erg basic. Die zou er echt uit moeten. Mo vraagt:

– Is er verwarming?

– Er is een houtkachel in het woongedeelte. Verder is er geen verwarming, zegt Lambert.

De bedden in de slaapkamers hebben ook zijn langste tijd gehad. De keuken is oud en van donker eikenhout maar niet kapot. Een nieuw keukenblad en een likje verf  zou voldoende moeten zijn.

Hier en daar is het glas van de ramen gebroken of ontbreekt helemaal. Daardoor kon het ongedierte er zich goed nestelen, ziet Elif. Ze ontdekt een muizenhol. Ze loopt rond in het woongedeelte en kijkt naar de bank, ze ziet de muizenkeutels liggen. De muizen of andere knaagdieren hebben een gat in de bank gemaakt. De vloer bij de bank zakt ook door.

– Kunnen we afspreken dat het huisje helemaal leeg gemaakt wordt voordat we komen filmen? vraagt ze. Dan is het voor ons koppel ook eenvoudiger om door het werk heen te prikken.

– Geen punt, zegt Lambert.

– Zullen we nog even naar de caravan gaan kijken, waar we in eerste instantie naar op zoek waren, zegt Mo.

– Uiteraard, die is aan de andere kant van het Park.

Mo en Elif zijn het er over eens dat dit een alleraardigst park is. Tevreden rijden ze terug naar de studio.

 

Een paar dagen later is het zover. Hilda en Rein zijn op de hoogte gebracht dat de opnames gaan beginnen. Een beetje zenuwachtig komen ze op de afgesproken locatie. Elif heeft een prachtige oudroze jurk aan met bijpassende hoofddoek. Mo heeft weer eens zijn baardje laten trimmen. Elif neemt het woord:

– Welkom in het België. Het is een gezellige plek vinden jullie ook niet.

– We vinden het fantastisch hier, ook de omgeving.

– Jij ook toch Rein?

– Jazeker, antwoord Rein.

– Mo vervolgt het gesprek, jullie zoeken een perfecte staanplaats in de provincie Limburg hier in België. Waarom zo specifiek deze regio?

– We zijn op diverse plekken in België op vakantie geweest, maar hier voelen we ons het meest thuis zegt Hilda.

– En wat het ook makkelijk maakt is dat we binnen een paar uur rijden het vakantie gevoel hebben, zegt Rein.

 

– Jullie hebben ons de gebruikelijke wensen doorgegeven. Jullie zijn op zoek naar de perfecte staanplaats van minimaal honderd vierkante meter, met een caravan die ook nog verplaats kan worden. Deze moet minimaal twee slaapkamers hebben, een keuken en toilet. Verder een opbergruimte buiten de caravan van minimaal twintig vierkante meter om bijvoorbeeld de fietsen in op te kunnen bergen. Klopt het tot zover? vraagt Elif.

– Als een bus zegt Rein. Het liefst met eigen riolering aansluiting, maar als het niet anders kan dan is een chemisch toilet ook goed. Maar liever niet.

– En gasaansluiting? vraagt Mo. Dat maakt mij niet uit zegt Hilda. Een gasfles is ook goed mits verkrijgbaar op de camping. Anders moeten we die iedere keer meeslepen.

– En moet er ook een douche in zitten?

– Dat is niet echt noodzakelijk, wel makkelijk natuurlijk, als we maar op de camping kunnen douchen, liefst zonder bijbetaling.

 

– Zijn er nog meer wensen op je verlanglijstje, vraagt Mo.

– We willen graag een staanplaats op een camping, die het hele jaar open is.

– Mo zegt, dan kan ik jullie alvast verklappen dat we zes campings hebben gevonden die het hele jaar open zijn. Mocht je perfecte staanplaats niet tussen de drie plekken staan die we voor jullie geselecteerd hebben, dan kan je altijd besluiten om ook de overige campings te gaan bekijken.

– Elif vraagt, of er nog meer te bedenken is wat Hilde en Rein graag zouden willen of juist niet.

– Rein antwoord, eigenlijk was dit het wel zo’n beetje. Misschien nog één puntje, niet heel erg belangrijk hoor! Maar een parkeerplaats bij de staanplaats dat zou te gek zijn.

Mo neemt het weer over van Elif en zegt;

– Dan nu de belangrijkste vraag voor dit moment. Wat is jullie budget. Hilda voert hier de boventoon,

– voor het jaarlijkse staangeld hebben we een budget van drieduizend euro. Dat is dan inclusief water en elektriciteit. En voor de caravan zelf, als eenmalige uitgave een bedrag van vijftienduizend Euro. Wel met een kleine uitloop voor extra’s ,bijvoorbeeld een tuinset, nieuwe kussens op de banken of nieuwe gordijnen.

– Voor alle duidelijkheid, zal ik het kort samenvatten, zegt Elif:

 

 

Hilda, 56 jaar

Lerares in het basis onderwijs

Houdt van wandelen en bridgen

Werkt drie dagen per week

Is gek op de kleinkinderen

Rein, 58 jaar

Gepensioneerd boekhouder

Houdt van wandelen en sudoku’s

Werkt in de tuin

Is gek op kamperen

 

De perfecte staanplaats moet voldoen aan de volgende criteria:

·         Minimaal honderd vierkante meter

·         De camping moet het hele jaar door open zijn

·         Liefst met riolering anders chemisch toilet

·         Eventueel gasaansluiting anders gasfles op de camping verkrijgbaar

·         Een  aandachtspuntje is een parkeerplek voor de auto

·         Caravan moet eventueel verplaatsbaar zijn

·         Minimaal twee slaapkamers

·         Keuken en toilet

·         Douche is geen must, op de camping douchen zonder credit card

·         Berging van minimaal twintig vierkante meter voor o.a. de fietsen

·         Te besteden: drieduizend Euro voor de staanplaats en vijftienduizend voor de caravan, eventueel met een kleine uitloop

 

– Zijn jullie er klaar voor, vraagt Mo.

– We zijn er helemaal klaar voor, zeggen Hilda en Rein.

We hebben drie perfecte staanplaatsen voor jullie gevonden. Ze zijn alle drie op een andere camping. Allen op fietsafstand van elkaar. We hebben ook de daarbij horende caravans gevonden. Er zijn hier en daar pluspunten, maar ook wat minpuntjes. Nog even iets anders, op de laatste camping hebben we nog een verassing gevonden voor jullie. Zijn jullie nieuwsgierig geworden? Kom op naar de eerste camping. Die ligt op vijf minuten rijden.

Elif laat de receptie zien aan Hilda en Rein.

– Hier kunnen jullie terecht voor al je vragen.

Even een tip voor de kijkers thuis, vraag altijd door wie de afhandeling van eventuele koop en verkoop geregeld wordt. Dat verschilt nogal per camping. Elif gaat verder:

– De slagboom gaat open met een kaartje die op kenteken staat. Als jullie besluiten om hier je perfecte staanplaats te huren, dan kun je je hier registeren. De verkooppapieren worden door het management van de camping geregeld. Je hebt dus geen persoonlijk contact met de verkopende partij. Dat kan gunstig zijn. De staanplaats van jullie perfecte plek voldoet aan bijna alle criteria die jullie op hebben gegeven. We hebben de sleutel gekregen, samen met een plattegrond van de camping. Kijk zelf maar. Elif overhandigd de plattegrond aan Rein.

– Die zegt dat ie niet zo goed is kaartlezen. Hilda pakt de plattegrond uit zijn handen en zegt:

– Kom op man hoe ver en hoe moeilijk kan het zijn om een staanplaats te vinden op een camping. Rein kijkt haar fronsend aan. Het zal de spanning wel zijn denkt hij.

– Wat vinden jullie van de camping op zich? vraagt Elif.

– Ziet er goed verzorgd uit, de paden zijn netjes met grind. In ieder geval geen asfalt, zodat het geen racebaan wordt. Zo op het eerste gezicht is er ook voldoende licht voor als het donker wordt in de avond. Prima, voelt goed.

– Bij jou ook Rein?

– Wat mij wel bevalt is dat de honden aangelijnd moeten zijn. Overal staan bordjes. Dat is wel zo prettig als de kleinkinderen komen logeren. Hier is het dan zegt Elif. Ze staan voor een caravan met een klein ijzeren opstapje ervoor. De caravan is betimmerd met kunststof schrootjes die er uit zien als hout. De kleur is western redceder.

– Niet bepaald mijn kleur zegt Rein. We gaan even binnen kijken.

Hilda en Rein kijken rond in de woongedeelte. Het is niet heel groot, maar netjes en schoon. De keuken is voorzien van een tweepits kooktoestel en werkt op een gasfles. Het toilet is tegenover de keuken, aangesloten op de riolering.

– Niets op aan te merken zegt Hilda. Dan de slaapkamers. De eerste heeft een tweepersoons bed met de afmeting 140×200 cm. De kastjes hangen boven het voet gedeelte. De tweede slaapkamer en Elif opent de deur.

– Deze heeft een stapelbed.

– Voldoet deze caravan een beetje aan jullie eisen?

– Rein zegt dat ie toch ook wel benieuwd is naar de tweede staanplaats.

– We zijn er nog niet zegt Elif. We gaan nog even buiten kijken. Je hebt hier je eigen verharde parkeerplaats. En dit is de schuur. Er staat nu wat rommel in, maar je hebt ruimte genoeg voor de fietsen. En beter nog deze caravan komt compleet met alle huisraad. Inclusief de tuinset, deze is gloedje nieuw en van het beste merk dat er is. Binnen blijft alles zoals het is. Ook de televisie, stereotoren, bestek, borden en pannen.

– Dat is interessant, zegt Hilda. Er hoeft hier niet veel aan te gebeuren.

– Wat denk je dat de prijs is van deze perfect staanplaats, met caravan en inhoud, schuur en parkeerplaats? vraagt Elif.

– Hilda zegt, dat ze denkt dat de staanplaats gezien de grootte en rioolaansluiting wel vijfentwintighonderd Euro per jaar moet kosten. De caravan achtduizend Euro. Rein is het daarmee eens.

– Jullie slaan de spijker op zijn kop.

 

Mo laat hun de tweede perfecte staanplaats zien. Deze ligt tien minuten fietsen verderop. Ze zijn dan ook op de fiets gegaan, zodat ze gelijk de omgeving zien. Ze fietsen weg en draaien het fietspad buiten de camping op. Als Mo onderweg al fietsend in beeld komt zegt hij:

– Het is hier gebruikelijk om eens in de maand een zogeheten garage verkoop te houden. Er zijn dan heel veel mensen op de been. Vaak is er ook te eten en drinken bij. Ze komen aan op de camping. Er is geen kantoortje met receptie hier. Als er iets bijzonders te melden is, dan wordt het op het prikbord een stukje verderop gehangen. De eigenaar is te bereiken via een mobiel telefoon nummer wat ik je eventueel later zal geven. De perfecte staanplaats is achterin.

Ze fietsen naar de staanplaats. Er mogen geen auto’s op de camping. Alleen om in en uit te laden. Dat is voor de rust en veiligheid van de kinderen. Rein zegt:

– Ik zie hier ook geen bordjes dat de honden aangelijnd dienen te zijn.

– Klopt, die lopen hier los, zegt Mo. Ik ben hier zelf ook niet zo fan van. Maar de staanplaats maakt veel goed hoor, dat beloof ik jullie.

 

Hilda en Rein staan voor de caravan. Ze zijn er stil van. De staanplaats is groot, zeker honderdvijftig vierkante meter. Prachtige bloemen staan er in de tuin. Er is zelfs een kleine vijver. De caravan is ook behoorlijk aan de maat. Deze is van echt hout en witgeschilderd. Er staat een flink, stevig gietijzeren bordes voor. En aan de andere kant is er een overkapte veranda.

Hilda zegt tegen Mo dat ze sprakeloos is.

– Is dit niet ver boven ons budget zegt ze.

– Dat hou ik nog even voor me zegt Mo. Gaan jullie eerst maar binnen kijken. De living is schitterend met een bankstel en twee stoelen. De drie slaapkamers hebben allemaal een lits- jumeaux bed. De keuken is volledig uitgevoerd inclusief een vierpits fornuis met oven. Er is een vaste eethoek in treinzitmodel. Deze kan je ook nog ombouwen tot bed zegt Mo. Het toilet is separaat van de douche.

– Ik heb er even geen worden voor zegt Rein.

– Het wordt nog beter, zegt Mo. De caravan is aangesloten op zowel riolering, eigen elektriciteit meter en op het gas. Zullen we eens buiten gaan kijken en zien wat de berging doet?

– De berging is groot met roldeur. De caravan komt met de meubels, maar zonder inhoud. Verder heb je hier geen voorzieningen. Geen winkel, geen receptie, geen zwembad. Eigenlijk helemaal niets. De camping is wel het hele jaar open. Wat denken jullie dat de prijs is? vraagt Mo.

Rein neemt het woord en zegt:

– Gezien de afmetingen en het hoge afwerkingsniveau. En inachtneming van het gebrek aan overige voorzieningen, denk ik vijftienhonderd Euro voor de huur van de staanplaats en de caravan twaalfduizend Euro.

– Je komt een eind in de goede richting.

– En jij Hilda wat denk jij.

– Ik denk dat Rein gelijk heeft wat betreft de huur van de staanplaats, maar dat de caravan duurder is. Ik denk dertienduizend vijfhonderd Euro.

– Bijna goed, de huur klopt. Maar de caravan is viertienduizend Euro. Je onderhandelt hier met de eigenaren. Laten we naar de laatste camping fietsen. Elif is daar al.

– Hallo daar zijn jullie, hoe vonden jullie de tweede perfecte staanplaats?

– Geweldig, de caravan is werkelijk schitterend. De staanplaats is ook top, maar er zijn wel een aantal minpuntjes, zegt Hilda.

– Je weet dat je de caravan altijd kan verplaatsen naar een andere camping. De kosten daarvan zijn sterk afhankelijk van het soort transport. Maar hier in de omgeving zijn er zat vervoerders te vinden.Van boer met tractor tot een transportbedrijf. Let wel op de verzekering dan, zegt Elif.

– Tot zover is het al moeilijk genoeg, zegt Rein. Ik ben benieuwd wat we nu te zien krijgen. Elif stelt voor om een stukje te lopen,

– Ik laat jullie gelijk de camping zien. Ik zal jullie voorstellen aan Lambert. Hij is de manager van de camping.

Lambert heet Hilda en Rein van harte welkom.

– Jullie kunnen straks een gratis kopje koffie gaan drinken in onze brasserie.

– Dat zullen we zeker gaan doen, zegt Mo. Ze lopen bij het kantoor van de receptie een stukje rechtdoor. Ze zijn nu nog aan het verbouwen, maar binnenkort opent hier een binnenstrand. En daar is de supermarkt, daarnaast de brasserie.

– Zie je dat grote meer daar? vraagt Elif, dat wordt nog helemaal opgeknapt, zodat er deze zomer nog in gezwommen kan worden met een zandstrand erbij. De cameraman neemt een close-up beeld van het meer in wording.

 

– Elif gaat verder, dan heb je hier het indoor kinderzwemparadijs. De camping is ingedeeld met aan de noordkant de caravans, de zuidkant de bungalows. De overige terreinen zijn voor tenten en tijdelijke gasten. Voor ieder stuk terrein zijn er sanitair blokken. Deze zijn vorig jaar helemaal vernieuwd. Het douchen is gratis.

– We zijn er, zegt Mo. Ze staan voor een  wat oudere caravan met bruin en beige strepen. Hilda is niet meteen enthousiast. Rein zegt het hardop:

– Ik loop nog niet warm  hoor.

– Geeft  niet zegt Mo, ga eerst maar eens binnen kijken.

 

Daar wacht hun een verassing. De caravan is van binnen helemaal opgeknapt. Er is een hoek loungebank gemaakt. De eethoek ziet er gelikt uit. En achterin blijken er twee slaapkamers met twee persoonsbedden te zijn. Plus een kamer met een stapelbed. Heel modern ingericht. De keuken is voorzien van alle gemakken. Er zit een douche in met grijze tegels op de vloer.  Het toilet is apart en is behoorlijk ruim. Elif zegt:

– Alles is geïsoleerd, het dak is vernieuwd. Overal centrale verwarming. Er is aan alles gedacht. Behalve de buitenkant van de caravan.

De staanplaats is ook groot, honderdvijfenzeventig vierkante meter. Er is een parkeerplaats voor de auto, de schuur is helemaal nieuw. Het type blokhut. Die is wel dertig vierkante meter.

– De tuin is niet veel meer dan gras, zegt Mo.

– Dat geeft niet, zegt Rein. Daar kan ik wel wat van maken.

– Mo geeft aan, dat ook hier de het water aangesloten is op de riolering, je hebt eigen meters voor gas en elektriciteit. Als je gasten krijgt kunnen die ook gratis douchen bij de sanitair blokken. Daar kunnen we straks nog wel even heenlopen. Je onderhandelt hier met Lambert de manager. In de prijs is de tuinset en de kastinhoud niet inbegrepen.

 

– Wat denken jullie dat de prijs is voor deze perfecte staanplaats met caravan? vraagt Elif.

– Rein zegt, ik denk, omdat de buitenkant nou niet bepaald uitnodigend is, maar de plaats weer heel groot. Dat de huur vijfendertighonderd Euro is en de caravan vanwege de grondige verbouwing elfduizend Euro.

– Daar ben ik het niet zo mee eens, zegt Hilda. Ik denk dat de huur zeventienhonderd en vijftig Euro is. En dat de caravan viertienduizend vijfhonderd Euro kost.

– Jullie hebben het allebei fout. De huur per jaar is hier viertienhonderd en vijftig Euro. En de caravan kost achtduizend Euro, zegt Mo.

– Dat valt me mee zegt Hilda. Van binnen is ie prachtig, maar ik weet het niet. We moeten eens goed overleggen, niet waar Rein?

– Dat moeten we zeker Hilda.

 

Mo staat nu voor de camera met Hilda en Rein. Hij zegt:

– Normaal gesproken vragen Elif en ik nu altijd welke perfecte staanplaats wordt jullie nieuwe vakantie adres? Maar deze aflevering doen we er een schepje bovenop. Aan het begin van het programma hebben we al gezegd dat er op de laatste camping een verassing zou zijn.

Hilda zegt:

– Ik dacht, dat dat de gratis koffie in de Brasserie was.

– Nee, die had je anders wel van ons gekregen zegt Mo. Zijn jullie nog in de mood om iets totaal anders te gaan bekijken. Iets wat eigenlijk niet op jullie verlanglijstje staat, maar waarvan wij denken dat het wel degelijk een mooie kans is en bij jullie past?

– Nou laten we eens gek doen, kom waar gaan we heen, vraagt Hilda.

– We naar de andere kant van de camping. Let’s go, zegt Elif.

 

Met de fietsen in de hand lopen ze naar het terrein van de bungalows. Pas als ze er een aantal gepasseerd zijn, merkt Hilda het.

– Gaan jullie ons nou een bungalow laten zien? Nee toch, dat kan niet waar zijn. Dat is echt veel te ver boven ons budget.

– Rein zegt, ik denk dat we even af moeten wachten Hilda, misschien zit er een addertje onder het gras.

– Dat zeker, zegt Elif, ik moet er wel eerlijk over zijn. Het past wel binnen jullie budget, maar het behoeft wat opknapwerk. Als jullie daar doorheen weten te prikken heb je een juweeltje te pakken. Althans, dat denken Mo en ik. Vandaar dat we bij hoge uitzondering deze vierde perfecte staanplaats laten zien. We hebben de nodige moeite gedaan om het schoon te maken en leeg te halen.

 

Eindelijk zijn ze er. Rein is meteen verkocht.

– Rustig nou, we moeten nog binnen kijken, zegt Hilda.

Maar moet je kijken wat een leuk huisje en wat een mooie plek. Hier zit je wel beschut en heb je een hoop privacy.

– En wat een grote plaats, zegt Rein.

– Ja, die meet tweehonderdtwintig vierkante meter. Nadeel, je hebt geen bergruimte, die mag je overigens wel plaatsen. Je moet nog wel even toestemming aan Lambert vragen en gaan praten over de afmetingen, zegt Mo.

Ze gaan naar binnen en nu wordt Hilda ook enthousiast.

– Jeetje wat een ruimte en zo lekker licht ook. Dat valt me reuze mee, ik had gedacht dat door de bomen van het aangrenzend bos het binnen donker zou zijn.

– Dat komt mede door het daklicht, zegt Elif.

Ze is opgelucht om te zien dat er ook echt schoongemaakt is en dat het oude meubilair eruit is gehaald. Ze bekijken de keuken, de slaapkamers, douche en toilet.

– Jullie maken het ons niet makkelijk, zegt Hilda.

Er moet hier zeker nog het nodige gebeuren. De keuken kan ik wel mee leven. Ik hou niet zo van dat ouderwetse donkere eikenhout, maar er is niets kapot. Misschien een nieuw werkblad en wellicht dat het lukt om de kastjes te schilderen. Elif kijkt naar Mo, ze zijn blij dat ze de bungalow in hun overwegingen mee hebben genomen.

– Wij wachten in de brasserie op jullie.

Dan kunnen jullie samen overleggen en nog even rondkijken.

– Willen jullie nog weten wat de prijs is van deze bungalow op de perfecte staanplaats? Vraagt Mo.

– Ik wel, zegt Rein.

– Ik ook zegt Hilda, maar ik wil er niet naar raden want dan ga ik helemaal de fout in.

– Rein zegt, ik doe een gok. Er moet een schuur komen, er moet opgeknapt worden. De douche en het toilet moeten vervangen worden en we hebben hier meubilair nodig. Ik denk dat de staanplaats per jaar vijfenveertighonderd Euro is en dat de bungalow vijftienduizend Euro kost.

– Nou, Rein voor vijftig procent goed, zegt Mo.

De staanplaats kost inderdaad vijfenveertighonderd Euro. Die wordt in twee termijnen gefactureerd. Maar de prijs voor bungalow zelf, houd je vast, is achtduizend Euro. Je houd dus een heel groot gedeelte van je budget over.

– Nou dat is natuurlijk niet helemaal waar, zegt Rein. Want de staanplaats is een stuk duurder dan op de andere campings.

– Klopt, zegt Mo, maar er is nog een leuke bijkomstigheid, je kan een groot gedeelte van je staanplaats terugverdienen. Want je mag via Lambert de bungalow acht weken per jaar verhuren. Je krijgt daar vijfhonderd Euro per week voor. Lambert regelt verder alles, je hebt er totaal geen omkijken naar. We zien jullie straks wel verschijnen.

 

Een half uur later zitten Hilda en Rein in de Brasserie aan de koffie. Ze hebben nog een extra rondje over de camping gelopen. Alles is aanwezig, het park is nog niet helemaal af, maar daar hebben ze wel vertrouwen in.

– Weten jullie al wat jullie keuze is? vraagt Elif.

– Ja eigenlijk wel, zegt Hilda.

We hebben een hoop informatie gekregen vandaag. Maar de keuze was relatief makkelijk. We hebben alle voordelen en nadelen op een rijtje gezet. En wij voelen ons het prettigst als er een receptie op de camping is. Dus de camping met die waanzinnig mooie caravan valt af voor ons. De caravan zelf was nog wel een punt van overweging. Maar niet voor heel lang hoor.

– Rein, zeg jij het maar.

– We gaan voor de bungalow.

– Heel erg bedankt dat jullie ons dit hebben laten zien. Zelf hadden we daar nooit op gekomen, laat staan dat we zouden gaan kijken.

– Wat zijn jullie plannen nu? vraagt Mo. Hoe gaan jullie het aanpakken?

– Rein gaat overleggen met Lambert. Ik denk wel dat we er uitkomen en dan opknappen in de aankomende weken. En ik ga vooral met mijn dochter winkelen om de boel in te richten, zegt Hilda.

– Van harte gefeliciteerd, zegt Elif en dames en heren hiermee hebben we dan een perfecte staanplaats gevonden afgesloten. Volgende week gaan we voor Yussuf en Selin op zoek naar de perfecte staanplaats in Duitsland. Tot dan.