Virtuele stage meubelstofferen en E-learning

Virtuele stage meubelstofferen en E-learning

4.4/5 - (5) stemmen

Virtuele stage meubelstofferen en E-learning

Hoe werkt een virtuele stage meubelstofferen en E-learning? Stof en Steen VOF ontwikkelt lesmateriaal ten behoeve van het vak meubelstofferen. Er is een reeks boeken meubelstofferen ontwikkeld in de vorm van E-books. Deze boeken zijn verkrijgbaar via Bol.com / Kobo en onze eigen webshop. Een aantal van deze E-books zijn voorzien van bijbehorende video’s. Verder heeft Stof en Steen VOF een hele reeks gratis instructiefilms gepubliceerd op YouTube en zijn er op de website van Stof en Steen veel tips en trucks over het meubelstofferen te raadplegen.

Het lesmateriaal is bestemd voor meerdere doelgroepen, er zijn cursussen die bestemd zijn voor mensen die het vak van meubelstoffeerder willen gaan leren maar er zijn ook cursussen en instructies voor mensen die eenmalig een specifiek meubel willen gaan herstofferen.

Naast deze doelgroepen is het cursusmateriaal ook geschikt gemaakt voor leerlingen die in hun opleiding voor allround meubelstoffeerder aan een reguliere opleiding stage moeten gaan lopen bij een meubelstoffeerbedrijf. In dit artikel vertellen wij op welke manier het lesmateriaal van Stof en Steen kan ondersteunen bij de stage meubelstoffeerder.

  1. Afspraken maken.

Bij de stage zijn er drie verschillende mensen betrokken die alle drie verschillende invalshoeken hebben:

  • De stagecoördinator van de school wil dat de stagiair de leerdoelen gaat halen.
  • De meubelsoffeerder wil dat de stagiair productief is voor het bedrijf en in staat is zelfstandig (deel) taken uit te voeren.
  • De stagiair wil graag de kneepjes van het meubelstoffeervak leren.

Om de stagiair goed in staat te stellen om goede afspraken te maken en goed te kunnen kiezen aan welke werkstukken hij of zij moet gaan werken hebben wij een competentie-matrix ontworpen. Dit is eigenlijk niet meer dan een overzicht van welke deelonderwerpen er in iedere cursus zijn opgenomen. De stagiair kan eerst met de stagecoördinator van de school overleggen welke meubelstukken het meest geschikt zijn om tijdens de stage te herstofferen. Daarna kan de stagiair aan de hand van de keuzes die hij samen met de school gedaan heeft met de meubelstoffeerder overleggen aan welke meubels hij graag gaat werken tijdens de stage.

  1. De kneepjes van het vak

Meubelstoffeerders zien graag dat hun stagiaires al over een behoorlijke basiskennis beschikken. Zij willen die kennis dan graag aanvullen met de kneepjes van het vak. Met het lesmateriaal van stof en steen komt de stagiair al behoorlijk voorbereid op zijn of haar stage.

Wij raden altijd aan om het lesmateriaal met de meubelstoffeerder door te nemen. In veel gevallen zal een meubelstoffeerder met 20+ jaar ervaring tegen de stagiair zeggen dat hij of zij dat heel anders zou aanpakken dan in de cursus. Op dát moment gaat de stagiair van zijn of haar begeleider werkelijk de kneepjes van het vak leren, want dan kan je hem vragen hoe hij het dan zou aanpakken.  

  1. De virtuele stage

Vervelend genoeg is het op dit moment heel moeilijk om een geschikte stageplaats te vinden, zeker tijdens de Corona maar dat speelde ook daarvoor al. Natuurlijk is een goede stageplek in het bedrijf van een meubelstoffeerder altijd de beste optie, maar als er geen stageplaats beschikbaar is dan moet er toch een alternatief komen.

Stof en Steen wil met haar cursusmateriaal graag de virtuele stage ondersteunen. Bij de virtuele stage moet er net zoals de gewone stage uiteraard een allround vakman/vakvrouw meubelstoffeerder bereid zijn om de stagiair te begeleiden. Het verschil zit er in, dat de stage niet wordt doorlopen in de werkplaats van de begeleidende meubelstoffeerder maar bij de stagiair thuis. Via audiovisuele middelen hebben de stagiair en de begeleider contact met elkaar en laat de stagiair de vorderingen van zijn werkstuk zien en kan aan de begeleider de vragen stellen over de onderdelen waar hij of zij op vastloopt.

Het cursusmateriaal van Stof en Steen vormt een gedegen basis voor een goede uitvoering van de virtuele stage. Net zoals hiervoor beschreven kan vooraf met behulp van de competentiematrix samen met de school en de meubelstoffeerder gekozen worden welk meubelstuk de stagiair kan kiezen om zijn of haar leerdoelen te bereiken. Vaak kan de meubelstoffeerder dan helpen met het verkrijgen van het betreffende meubel en de benodigde materialen. Vervolgens kan de stagiair met het studiemateriaal zelfstandig het meubel herstofferen. Indien nodig kan de stagiair niet alleen vragen stellen aan zijn of haar begeleider, maar ook aan het team van Stof en Steen.

Hieronder de link naar al onze online meubelstoffeer trainingen en een link naar al onze E-books verkrijgbaar in de webshop.

Online trainingen meubelstofferen van Stof en Steen

E-books meubelstofferen in de Webshop

error: Content is protected !!